
Karolina Buczkowska-Gołąbek
Firma: Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej; Wydział Turystyki i Rekreacji, Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu
Stanowisko: prezes
Prezes Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej. Samodzielny pracownik naukowy, dydaktyk, kierownik Zakładu Kulturowych Podstaw Turystyki oraz prodziekan ds. studiów Wydziału Turystyki i Rekreacji poznańskiej AWF. Zastępca redaktora naczelnego naukowego czasopisma „Turystyka Kulturowa”. Naukowo specjalizuje się w problematyce turystyki kulturowej i antropologii jedzenia w podróży – badania prowadzi w szczególności nad turystami kulturowymi, w tym kulinarnymi. Ma na swoim koncie autorstwo trzech książek i kilkudziesięciu tekstów z tematyki szeroko rozumianej turystyki kulturowej. Uczestniczka licznych krajowych i międzynarodowych konferencji naukowych i branżowych. Jej pasją są podróże kulturowe, bogate w doświadczenia kulinarne.
Bierze udział w sesjach:
-
Mała kulinarna ojczyzna - klienci chcą jeść to, co najlepsze w okolicy
- Turystyka kulinarna w Polsce rośnie w siłę – kto przyjeżdża i czego chce spróbować?
- Szlaki kulinarne wyznaczą rozwój turystyki w regionach.
- Kuchnie zagraniczne już zdobyły, co miały do zdobycia. Teraz czas na polskie smaki
- Powrót do klasyki polskiej kuchni narodowej, w której tak naprawdę jeszcze nie zasmakowano
- Co faktycznie jest polskie?
- Lokalni dostawcy rozdają karty
Mała kulinarna ojczyzna - klienci chcą jeść to, co najlepsze w okolicy
- Karolina Buczkowska-Gołąbek - prezes, Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej; Wydział Turystyki i Rekreacji, Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu
- Kuba Faron - właściciel, Żurownia
- Mateusz Kręcina - właściciel, restauracja Strefa 321
- Wojciech Osiński - autor bloga TastePoland, TastePoland
- Michał Sobieszuk - założyciel, Eat Polska
- Anna Wrona - dziennikarz, portalspozywczy.pl