
Helena Suchodolska
Firma: Gliwicka Kooperatywa Spożywcza Tomata
Stanowisko: pomysłodawczyni i główna koordynatorka
Helena Suchodolska - z wykształcenia mgr inż. leśnictwa, edukator przyrodniczo - leśny oraz przewodnik górski III kl i pilot wycieczek.
Z wyboru mama w pełnowymiarowym wymiarze czasu pracy.
Z pasji działaczka społeczna, zaangażowana w tematykę zdrowego żywienia, ochrony przyrody i edukacji.
Z zamiłowania domorosły piekarz, cukiernik i serowar.
W 2014 roku zainicjowała utworzenie Gliwickiej Kooperatywy Spożywczej Tomata, która prężnie działa do dziś.
W 2016 roku, wraz z trzema koordynatorami Kooperatywy, powołała do istnienia Fundację Na Zielonym i objęła funkcję Członka Zarządu. Fundacja Na Zielonym jest organizatorem Targu na Zielonym, prowadzi Społeczna Kuchnię na Zielonym oraz prowadzi warsztaty edukacyjne dla dzieci, dorosłych i całych rodzin.
Bierze udział w sesjach:
-
Przyszłość leży w tradycji - naturalność, lokalność i prostota budują zaufanie konsumentów
ZOBACZ WIĘCEJ PRELEGENCIPrzyszłość leży w tradycji - naturalność, lokalność i prostota budują zaufanie konsumentów
- Mleko prosto od krowy, rzemieślnicze piwo, jabłko od sadownika – konsumenci wyczuleni na punkcie pochodzenia
- żywności
- Kooperatywy spożywcze, miejskie ogrody, RWS-y – trendy społeczne wyznaczają kierunki rozwoju żywności
- Pasja i historia producenta kreują smak produktu
- Stare receptury nigdy się nie „przejedzą” – tradycja największą innowacją
- „Babunia” na etykiecie sprzeda wszystko
Przyszłość leży w tradycji - naturalność, lokalność i prostota budują zaufanie konsumentów
- Maciej Bartoń - pełnomocnik zarządu, Stowarzyszenie „Polska Ekologia”
- Izabela Byszewska - prezes zarządu, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Krzysztof Cybruch - odpowiedzialny za komercjalizację Hali Gwardii, organizator Targ Śniadaniowy
- Katarzyna Rogowska - szef kuchni, Restauracja Cadenza
- Hanna Stolińska-Fiedorowicz - dietetyk kliniczny, Instytut Żywności i Żywienia
- Helena Suchodolska - pomysłodawczyni i główna koordynatorka, Gliwicka Kooperatywa Spożywcza Tomata
- Marcin Suski - manager ds. franczyzy, Krowarzywa Vegan Burger
- Roman Wieczorkiewicz - dziennikarz, portalspozywczy.pl