
Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Firma: Instytut Żywności i Żywienia
Stanowisko: dietetyk kliniczny
mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz- dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Pracownik Instytutu Żywności i Żywienia. W trakcie Doktoratu na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Lider zadania dotyczącego nadwagi i otyłości w Szwajcarsko-Polskim Programie Współpracy. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, chorób dieto zależnych oraz będących na dietach alternatywnych ze szczególnym uwzględnieniem diet roślinnych. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych między innymi ,,Zdrowa kuchnia zdrowe społeczeństwo’’ oraz ,,W Zielonej Krainie’’. Współpracuje z cateringami zarówno dietetycznymi jak i tymi, które przygotowują posiłki do szkół i przedszkoli. Szerzy wiedzę na temat zdrowego żywienia poprzez liczne wykłady i spotkania z różnymi odbiorcami, również z osobami starszymi, rodzicami dzieci w szkołach i przedszkolach. Aktywny uczestnik konferencji naukowych w Polsce i za granicą. Przekazuje wiedzę żywieniową również poprzez liczne wystąpienia oraz pisanie artykułów naukowych i popularnonaukowych. Obecnie pisze pracę doktorską pt. ,,Wpływ diety wegetariańskiej na gęstość mineralną kości u kobiet w okresie okołomenopauzalnym’’ w Instytucie Żywności i Żywienia. Dietetyka jest nie tylko moją pracą, ale przede wszystkim sposobem życia, pasją, która daje ogrom satysfakcji i samorealizacji. Moim celem jest zwiększanie świadomość zdrowego żywienia przy zastosowaniu prawidłowo zbilansowanej diety wśród wszystkich pokoleń naszego społeczeństwa dla poprawy zdrowia i jakości codziennego życia. W mojej pracy najważniejszą zasadą jest indywidualne podejście, zaangażowanie i wsparcie w każdym momencie zmagania się z walką o zdrowy styl życia. Fascynuję się nie tylko zdrowym żywieniem, ale również gotowaniem smacznej i zdrowej kuchni pokazując jak można przygotowywać ciekawe posiłki w czasie warsztatów i samodzielnej nauki gotowania w domu pacjenta.
Bierze udział w sesjach:
-
Przyszłość leży w tradycji - naturalność, lokalność i prostota budują zaufanie konsumentów
ZOBACZ WIĘCEJ PRELEGENCIPrzyszłość leży w tradycji - naturalność, lokalność i prostota budują zaufanie konsumentów
- Mleko prosto od krowy, rzemieślnicze piwo, jabłko od sadownika – konsumenci wyczuleni na punkcie pochodzenia
- żywności
- Kooperatywy spożywcze, miejskie ogrody, RWS-y – trendy społeczne wyznaczają kierunki rozwoju żywności
- Pasja i historia producenta kreują smak produktu
- Stare receptury nigdy się nie „przejedzą” – tradycja największą innowacją
- „Babunia” na etykiecie sprzeda wszystko
Przyszłość leży w tradycji - naturalność, lokalność i prostota budują zaufanie konsumentów
- Maciej Bartoń - pełnomocnik zarządu, Stowarzyszenie „Polska Ekologia”
- Izabela Byszewska - prezes zarządu, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Krzysztof Cybruch - twórca Targu Śniadaniowego i Targu Rybnego, szef komercjalizacji Hali Gwardii, wspólnik FoodHall Poland
- Katarzyna Rogowska - szef kuchni, Restauracja Cadenza
- Hanna Stolińska-Fiedorowicz - dietetyk kliniczny, Instytut Żywności i Żywienia
- Helena Suchodolska - pomysłodawczyni i główna koordynatorka, Gliwicka Kooperatywa Spożywcza Tomata
- Marcin Suski - manager ds. franczyzy, Krowarzywa Vegan Burger
- Roman Wieczorkiewicz - dziennikarz, portalspozywczy.pl