
Adam Mokrysz
Firma: Mokate SA
Stanowisko: prezes zarządu
Dr ADAM MOKRYSZ – PREZES GRUPY MOKATE
Adam Mokrysz jest Prezesem Grupy Mokate, synem Teresy i Kazimierza Mokryszów, założycieli firmy. Odpowiada za rozwój grupy firm Mokate i nowych kierunków biznesowych. Tworzy strategię i tożsamość międzynarodową Mokate. Z pasją prowadzi działania mające na celu dalszą ekspansję marki Mokate na całym świecie.
Grupa Mokate pod sterami Adama Mokrysza stawia na międzynarodowy rozwój
Sukcesor i lider rodzinnego biznesu Mokate. Od ponad 20 lat intensywnie pracuje nad dynamicznym rozwojem grupy Mokate . Praktyczną wiedzę o firmie zdobywał pracując od najmłodszych lat na wszystkich szczeblach organizacji. W trakcie pełnienia funkcji zarządczych zdywersyfikował biznes grupy Mokate. Postawił na rozwój eksportu. Z impetem wprowadził Mokate do międzynarodowej czołówki polskich eksporterów rynku spożywczego. Zbudował nowy biznes polegający na sprzedaży surowców mleczno-tłuszczowych dla przemysłu spożywczego. Wykreowana marka Mokate Ingredients to dziś świadectwo jakości najlepszych surowców, produkowanych na jednych z najnowocześniejszych w Europie wieżach rozpyłowych. Jako członek Zarządu Mokate (od 2009 roku) przewodził międzynarodowemu zespołowi najlepszych specjalistów i menadżerów w branży FMCG wspierając globalny rozwój firmy. W styczniu 2016 objął stanowisko Prezesa Grupy Mokate.
Rodzinny biznes oparty na solidnych fundamentach
Adam Mokrysz jest doktorem nauk o Zarządzaniu, absolwentem Uniwersytetu w Londynie i Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, uczestnikiem elitarnych programów edukacyjnych, m. in. ukończył prestiżowe studia podyplomowe IMD-AEDP - Accelerated Executive Development Program na Uniwersytecie w Lozannie w Szwajcarii. Największym autorytetem jest dla Adama Mokrysza, jego mama - twórczyni Mokate, Teresa Mokrysz. Bez jej pasji i wspaniałego wyczucia biznesowego Grupa Mokate nie osiągnęłaby swej obecnej pozycji.
Mokate rośnie w siłę
W efekcie rodzinnej pracy Mokate to dziś: firma zatrudniająca ponad 1700 osób w Europie i na świecie; firmy działające w Europie Środkowo-Wschodniej oraz na różnych rynkach pozaeuropejskich; producent ponad 50 rodzajów różnych produktów - napojów kawowych instant, miksów kawowych, kawy mielonej i ziarnistej, herbat czarnych, owocowych i ziołowych, ciastek; jeden z wiodących, międzynarodowych graczy na rynku produkcji surowców mleczno-tłuszczowych dla przemysłu spożywczego. Firma posiada jedne z najnowocześniejszych instalacji do suszenia rozpyłowego FilerMat.
Bierze udział w sesjach:
-
SESJA INAUGURACYJNA - Żywność w centrum uwagi świata; jedzenie w randze sztuki
ZOBACZ WIĘCEJ PRELEGENCISESJA INAUGURACYJNA - Żywność w centrum uwagi świata; jedzenie w randze sztuki
- Żywieniowi hedoniści – jedzenie jako wartość i przyjemność
- Od pożywienia do sztuki – w którą stronę ewoluuje jedzenie?
- Kucharz uczy, bawi i kreuje nowe trendy żywieniowe
- Syci, piękni i mądrzy – czy żywność może spełniać marzenia?
- Konsumencka psychoza, czyli co nam szkodzić, a co pomaga? Walka z mitami na temat żywności
- Jak projektować żywność, by zaspokoić potrzeby nowoczesnych konsumentów
- Start-upy, innowacje spożywcze, trendsetterzy – czy potrzeba jest zawsze matką wynalazku?
- Polski przemysł spożywczy w gotowości na żywieniową rewolucję
SESJA INAUGURACYJNA - Żywność w centrum uwagi świata; jedzenie w randze sztuki
- Dariusz Barański - szef kuchni, Concept 13, Likus Restauracje
- Łukasz Dominiak - dyrektor generalny, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
- Andrzej Gantner - dyrektor generalny, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
- Honorata Jarocka - analityk ds. żywności i napojów w Polsce, Mintel
- Marcin Kardas - Program Manager RIS, EIT Food CLC North-East
- Edyta Kochlewska - redaktor naczelna, magazyn Rynek Spożywczy
- Marek Moczulski - prezes zarządu, Bakalland SA
- Adam Mokrysz - prezes zarządu, Mokate SA
- Bogdan Woźniak - zastępca prezesa ds. handlu, Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu