Lista osób zakwalifikowanych do II etapu eliminacji konkursu

Kandydaci, którzy poprawnie odpowiedzieli na test i zakwalifikowali się do II etapu eliminacji: 

  1. Lucyna Stępień  
  2. Paulina Borek
  3. Mateusz Daraż
  4. Sylwester Ochman
  5. Remigiusz Mańczyk
  6. Błażej Stasica
  7. Michał Kuk
  8. Michał Lapczyk
  9. Maciej Łusiński
  10. Sebastian Iwanicki
  11. Bartosz Gomała

Wszystkim uczestnikom gratulujemy przejścia do drugiego etapu konkursu i zapraszamy do Centrum Kulinarnego w Chorzowie, ul. Adamieckiego w dniu 16.01.2018r. na godz. 9.00.  Obowiązuje strój kelnerski. Wszelkie produkty na eliminacje zapewnia Organizator.  Życzymy powodzenia!

Zasady konkursu

Zasady konkursu są dokładnie omówione w regulaminie konkursu. Poniżej najważniejsze postanowienia: 

1. Uczestnikami Konkursu, mogą być wyłącznie pełnoletnie osoby fizyczne wykonujące zawód kelnera od co najmniej 3 lat, udokumentowane zaświadczeniem o zatrudnieniu.

Warunkiem wzięcia udziału w Konkursie jest wypełnienie Formularza zgłoszeniowego oraz poprawne udzielenie odpowiedzi na test wielokrotnego wyboru wraz z dwoma pytaniami stanowiący załącznik nr 1 do Formularza zgłoszeniowego w terminie do dnia 15.12.2017.

Zgłoszenie wraz z wypełnionym testem kwalifikacyjnym  należy dostarczyć do siedziby Organizatora lub przesłać zeskanowane dokumenty na adres e-mail: mk@centrumkulinarne.com.pl

Formularz i test do pobrania jest tutaj

I Etap kwalifikacji:

2. Wyłonieni przez Organizatora podczas kwalifikacji Uczestnicy wezmą udział w II etapie Konkursu obywającym się w dniu 16.01.2018 r. w Centrum Kulinarnym w Chorzowie, ul. Adamieckiego 8 o godz. 9.00.

3. Spośród zgłoszeń i testów, Komisja Konkursowa powołana przez Organizatora wyłoni do dnia 22.12.2017 r. - 12 Uczestników.

II Etap eliminacji:

4. Podczas II etapu Konkursu Uczestnicy będą brali udział w zadaniach konkursowych składających się z:

a. Części teoretycznej

b. Części praktycznej, obejmującej:

  • Serwis francuski;
  • Serwis angielski (w tym: w szczególności filetowanie ryb i  owoców);
  • Serwis wina;

III Etap finał

5. W finale weźmie udział 6 Uczestników z najwyższą liczbą punktów wyłonionych przez Komisję Eliminacyjną po II etapie. III etap Konkursu – finał, odbędzie się podczas Gastrosilesia/ FOOD  SHOW  w Międzynarodowym Centrum Kongresowym (MCK) w dniu 13.03.2018r. o godzinie 10.00. 

6. Nad prawidłowością przebiegu finału Konkursu czuwać będzie powołane przez Organizatora profesjonalne Jury, w którym zasiadać będą:

  • Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Założyciel Akademii Gastronomicznej w Polsce, polski przedsiębiorca, wiceprezes zarządu Business Centre Club, konsul honorowy Królestwa Hiszpanii.
  • Szymon Kohut, Mistrz Kelner. Pomysłodawca, założyciel i właściciel Krakowskiej Szkoły Restauratorów, organizator licznych kursów i szkoleń branżowych HoReCa na terenie Krakowa i Polski. Trener z zakresu sztuki restauracyjnej, marketingu w gastronomii i innych. Główny organizator Krakowskiego Biegu Kelnerów.
  • Bernard Sitarski, Vice Prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, wykładowca i współtwórca projektów szkolenia kelnerów pod patronatem ośrodków zajmujących się kształceniem pracowników z branży gastronomicznej w Polsce, pasjonat sztuki serwowania i doboru win, Współtwórca programów szkoleniowych w zakresie Kelner – Sommelier i realizator szkoleń .
  • Bogdan Migas, czołowy polski sommelier. Prowadzi szkolenia z zakresu win, współpracuje z Urzędem Rady Ministrów, Business Center Club oraz obsługuje imprezy z udziałem najwyższych władz państwowych w Pałacu Prezydenckim. Uzyskał dyplom wydany przez prezydenta Międzynarodowej Federacji Sommelierów. Prowadził salon z winami dla jednej z największych firm winiarskich w Polsce. 
  • Rafał Adamek, Mistrz Polski Baristów, certyfikowany barista SCAE, uczestnik Mistrzostw Świata Baristów 2006 r. Berne, uczestnik Drużynowych Mistrzostw Europy Moskwa 2007 r., drugie miejsce w Konkursie Coffee Flair Challange 2008 r. Triest, certyfikat autoryzowanego trenera Procaffe w Polsce, brand Ambasador marki Bristot w Polsce.
  • Artur Grzęda, Członek komisji egzaminacyjnej Izby Rzemieślniczej Małej i Średniej przedsiębiorczości w Katowicach, certyfikowany Bartender IBA. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w renomowanych restauracjach na terenie Śląska. Menadżer d/s HoReCa w firmie Weindich.

7.  Podczas finału  Konkursu Uczestnicy wykonają zadania praktyczne, obejmujące:

  • Serwis angielski - flambirowanie potraw i owoców;
  • Serwis angielski -  tranżerowanie owoców morza;
  • Dekantację wina.

8. Finał z cennymi nagrodami odbędzie się  już 13.03.2018 w MCK w Katowicach podczas największego wydarzenia gastronomicznego Gastrosilesia / Food Show.

Miejsce I – nagrody w postaci:

  • Złotej tacy Mistrza Kelnerów Polski
  • Tytułu i certyfikatu: Mistrz Kelnerów Polski 2018 r. 
  • Kursu sommelierskiego o wartości 600 zł brutto , realizowany w  centrum kulinarnym w wybranym terminie
  • Voucher Centrum Kulinarnego na wybrane szkolenie do zrealizowania w wybranym terminie o wartości 250 zł brutto.

Miejsce II– nagrody w postaci:

  • Srebrnej tacy Mistrza Kelnerów Polski
  • Tytułu i certyfikatu: V-ce Mistrza Kelnerów Polski 2018 r. 
  • Kursu sommelierskiego o wartości 300 zł brutto, realizowany w  centrum kulinarnym w wybranym terminie
  • Voucher Centrum Kulinarnego na wybrane szkolenie do zrealizowania w wybranym terminie o wartości 200 zł brutto.

Miejsce III – nagrody w postaci:

  • Brązowej tacy Mistrza Kelnerów Polski
  • Tytułu i certyfikatu za zajęcie III miejsca w konkursie
  • Voucher CK na wybrane szkolenie do zrealizowania wybranym terminie o wartości 150 zł brutto.

Więcej szczegółów znajduje się w regulaminie

Nie czekaj! Wypełnij formularz zgłoszeniowy, rozwiąż test i wyślij na adres: mk@centrumkulinarne.com.pl

 

Facebook