Miło nam ogłosić, że do finału konkursu I Ogólnopolskie Mistrzostwa Kelnerów, który odbędzie się w dn. 13.03.2018 w MCK Katowicach zakwalifikowały się następujące osoby:

  • Lucyna Stępień
  • Michał Kuk
  • Michał Lapczyk
  • Maciej Łusiński
  • Remigiusz Mańczyk
  • Sylwester Ochman

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w finale!       

Zasady konkursu

Zasady konkursu są dokładnie omówione w regulaminie konkursu. Poniżej najważniejsze postanowienia: 

1. Uczestnikami Konkursu, mogą być wyłącznie pełnoletnie osoby fizyczne wykonujące zawód kelnera od co najmniej 3 lat, udokumentowane zaświadczeniem o zatrudnieniu.

Warunkiem wzięcia udziału w Konkursie jest wypełnienie Formularza zgłoszeniowego oraz poprawne udzielenie odpowiedzi na test wielokrotnego wyboru wraz z dwoma pytaniami stanowiący załącznik nr 1 do Formularza zgłoszeniowego w terminie do dnia 15.12.2017.

Zgłoszenie wraz z wypełnionym testem kwalifikacyjnym  należy dostarczyć do siedziby Organizatora lub przesłać zeskanowane dokumenty na adres e-mail: mk@centrumkulinarne.com.pl

Formularz i test do pobrania jest tutaj

I Etap kwalifikacji:

2. Wyłonieni przez Organizatora podczas kwalifikacji Uczestnicy wezmą udział w II etapie Konkursu obywającym się w dniu 16.01.2018 r. w Centrum Kulinarnym w Chorzowie, ul. Adamieckiego 8 o godz. 9.00.

3. Spośród zgłoszeń i testów, Komisja Konkursowa powołana przez Organizatora wyłoni do dnia 22.12.2017 r. - 12 Uczestników.

II Etap eliminacji:

4. Podczas II etapu Konkursu Uczestnicy będą brali udział w zadaniach konkursowych składających się z:

a. Części teoretycznej

b. Części praktycznej, obejmującej:

  • Serwis francuski;
  • Serwis angielski (w tym: w szczególności filetowanie ryb i  owoców);
  • Serwis wina;

III Etap finał

5. W finale weźmie udział 6 Uczestników z najwyższą liczbą punktów wyłonionych przez Komisję Eliminacyjną po II etapie. III etap Konkursu – finał, odbędzie się podczas Gastrosilesia/ FOOD  SHOW  w Międzynarodowym Centrum Kongresowym (MCK) w dniu 13.03.2018r. o godzinie 10.00. 

6. Nad prawidłowością przebiegu finału Konkursu czuwać będzie powołane przez Organizatora profesjonalne Jury, w którym zasiadać będą:

  • Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Założyciel Akademii Gastronomicznej w Polsce, polski przedsiębiorca, wiceprezes zarządu Business Centre Club, konsul honorowy Królestwa Hiszpanii.
  • Szymon Kohut, Mistrz Kelner. Pomysłodawca, założyciel i właściciel Krakowskiej Szkoły Restauratorów, organizator licznych kursów i szkoleń branżowych HoReCa na terenie Krakowa i Polski. Trener z zakresu sztuki restauracyjnej, marketingu w gastronomii i innych. Główny organizator Krakowskiego Biegu Kelnerów.
  • Bernard Sitarski, Vice Prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, wykładowca i współtwórca projektów szkolenia kelnerów pod patronatem ośrodków zajmujących się kształceniem pracowników z branży gastronomicznej w Polsce, pasjonat sztuki serwowania i doboru win, Współtwórca programów szkoleniowych w zakresie Kelner – Sommelier i realizator szkoleń .
  • Bogdan Migas, czołowy polski sommelier. Prowadzi szkolenia z zakresu win, współpracuje z Urzędem Rady Ministrów, Business Center Club oraz obsługuje imprezy z udziałem najwyższych władz państwowych w Pałacu Prezydenckim. Uzyskał dyplom wydany przez prezydenta Międzynarodowej Federacji Sommelierów. Prowadził salon z winami dla jednej z największych firm winiarskich w Polsce. 
  • Rafał Adamek, Mistrz Polski Baristów, certyfikowany barista SCAE, uczestnik Mistrzostw Świata Baristów 2006 r. Berne, uczestnik Drużynowych Mistrzostw Europy Moskwa 2007 r., drugie miejsce w Konkursie Coffee Flair Challange 2008 r. Triest, certyfikat autoryzowanego trenera Procaffe w Polsce, brand Ambasador marki Bristot w Polsce.
  • Artur Grzęda, Członek komisji egzaminacyjnej Izby Rzemieślniczej Małej i Średniej przedsiębiorczości w Katowicach, certyfikowany Bartender IBA. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w renomowanych restauracjach na terenie Śląska. Menadżer d/s HoReCa w firmie Weindich.

7.  Podczas finału  Konkursu Uczestnicy wykonają zadania praktyczne, obejmujące:

  • Serwis angielski - flambirowanie potraw i owoców;
  • Serwis angielski -  tranżerowanie owoców morza;
  • Dekantację wina.

8. Finał z cennymi nagrodami odbędzie się  już 13.03.2018 w MCK w Katowicach podczas największego wydarzenia gastronomicznego Gastrosilesia / Food Show.

Miejsce I – nagrody w postaci:

  • Złotej tacy Mistrza Kelnerów Polski
  • Tytułu i certyfikatu: Mistrz Kelnerów Polski 2018 r. 
  • Kursu sommelierskiego o wartości 600 zł brutto , realizowany w  centrum kulinarnym w wybranym terminie
  • Voucher Centrum Kulinarnego na wybrane szkolenie do zrealizowania w wybranym terminie o wartości 250 zł brutto.

Miejsce II– nagrody w postaci:

  • Srebrnej tacy Mistrza Kelnerów Polski
  • Tytułu i certyfikatu: V-ce Mistrza Kelnerów Polski 2018 r. 
  • Kursu sommelierskiego o wartości 300 zł brutto, realizowany w  centrum kulinarnym w wybranym terminie
  • Voucher Centrum Kulinarnego na wybrane szkolenie do zrealizowania w wybranym terminie o wartości 200 zł brutto.

Miejsce III – nagrody w postaci:

  • Brązowej tacy Mistrza Kelnerów Polski
  • Tytułu i certyfikatu za zajęcie III miejsca w konkursie
  • Voucher CK na wybrane szkolenie do zrealizowania wybranym terminie o wartości 150 zł brutto.

Więcej szczegółów znajduje się w regulaminie

Nie czekaj! Wypełnij formularz zgłoszeniowy, rozwiąż test i wyślij na adres: mk@centrumkulinarne.com.pl

 

Facebook