Food Show – największe święto żywności i kulinariów zaprasza miłośników gotowania i dobrego jedzenia na dzień otwarty (11 marca 2018 r.).

Podczas dnia otwartego Food Show spotkacie swoich idoli: kucharzy, blogerów, fotografów jedzenia, dziennikarzy i krytyków kulinarnych, autorów książek kucharskich, którzy wynieśli jedzenie do rangi sztuki.

Informujemy, że w dniu 11 marca (dzień otwarty Food Show) wejście na wydarzenie możliwe będzie od strony ul. Olimpijskiej (Międzynarodowe Centrum Kongresowe)

Sprzedaż biletów na Dzień Otwarty Food Show (11 marca) odbywa się poprzez platformę Ticketmaster.pl:

Program dni otwartych

  • Scena Premium

    12.00-13.30

    premiera filmu "Marcin Czubak na tropie zmarnowanego jedzenia"

    12.00-13.30

    debata dotycząca marnowania żywności

    Prelegenci:

    • Marcin Czubak, Restauracja Dzień i Noc
    • Virginie Little, członek Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste, założycielka, Little Infinity i Little Greenfinity
    • Jan Szczęśniewski, prezes zarządu Śląskiego Banku Żywności z siedzibą w Chorzowie, członek zarządu Federacji Polskich Banków Żywności w Warszawie
    • Rafał Wypior, Jadłodzielnia Kochłowice

    Moderacja:

    Edyta Kochlewska, redaktor naczelna, Magazyn Rynek Spożywczy

    14.00-14.45

    Spotkanie autorskie z autorami książek: „Burger Dream”, „Kipi kasza” oraz „Retrowarzywa”

    Paweł Łukasik oraz Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl

    15.00-16.00

    Tradycja czy nowoczesność w kuchni (dyskusja).

    15.00-16.00

    • Agnieszka Jasińska, kulinarnenawigacje.pl
    • Marzena Czarnota, manager restauracji Prodiż w Katowicach
    • Patryk Krysta, szef kuchni, założyciel Gastronomii Śląsk
    • Jarosław Śliwka, szef kuchni, 27th Floor, Marriott Katowice
    • Michalina Patucha, psycholog i coach wyjaśniający, jak nowości działają na nasz mózg i konsumpcję i dlatego idziemy za tłumem

    Prowadzenie:

    Edyta Kochlewska, redaktor naczelna, Magazyn Rynek Spożywczy

    16.30-17.30

    Gdzie dobrze zjeść w Katowicach i okolicy? Druga strona gastronomii

    16.30-17.30

    Krytycy kulinarni opowiadają o blaskach i cieniach śląskiej gastronomii. Najlepsze restauracje, czarne owce i brakujące elementy - co myślą gwiazdy blogosfery?

    Prelegenci

    • Marcin Ceran, krytyk kulinarny, gastroturysta i twórca bloga „Pojedzone”, na którym pobudza kubki smakowe apetycznymi recenzjami.
    • Bernadeta Jarnot-Manecka, autorka bloga „Mój kulinarny pamiętnik”, publikuje autorskie przepisy, z których korzysta cała Polska. Administratorka popularneh grupy na Facebooku „Gastronomia śląsk - dla branży”.
    • Ola Oslislo, śląska influencerka i autorka bloga „Ostryga”, na którym propaguje zamiłowanie do dobrej kuchni. Podróże, recenzje, felietony - z Olą nie ma nudy!

    Prowadzenie:

    Marlena Stremler, dziennikarka kulinarna, autorka bloga Marlenabulgot.pl i mediowiec. Specjalistka w dziedzinie budowania wizerunku, content marketingu i relacji z mediami. Propagatorka kuchni roślinnej, gastroturystka i wielbicielka kaw speciality

  • Scena otwarta

    12.00-12.45

    Przyszłość jest roślinna! 45 minut, które smakiem, słowem i obrazem przekonają Cię do odkrycia bogactwa diety roślinnej.

    12.00-12.45

    Weronika Pochylska, Magdalena Jutrzenka, Kampania RoślinnieJemy

    13.30-14.15

    Jak wykorzystać lokalne warzywa i owoce na śniadania, przekąski, lunche, kolacje lub jak wyposażyć swoją spiżarnie

    13.30-14.15

    Jolanta Kleser, Pracownia Smaku (dyskusje połączone z warsztatami)

    14.30-15.15

    Media społecznościowe od kuchni

    14.30-15.15

    Facebook, Instagram, Trip Advisor - jak budować lojalną społeczność w mediach społecznościowych i budować rozpoznawalną markę. Jak zrobić wrażenie, zaangażować i przyciągnąć gości do restauracji?

    Prowadzenie:

    Marlena Stremler, dziennikarka kulinarna, autorka bloga Marlenabulgot.pl i mediowiec. Specjalistka w dziedzinie budowania wizerunku, content marketingu i relacji z mediami. Propagatorka kuchni roślinnej, gastroturystka i wielbicielka kaw speciality.

    15.30-16.30

    Przepis na dobre zdjęcie

    15.30-16.30

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    1. Kultura estetyczna a percepcja jakości artystycznej zdjęć

    2. Jak trendy konsumencie determinują prace nad przygotowaniem materiału zdjęciowego i graficznego.

    3. Marketingowy aspect‚ food styling’u.

    SKŁADNIKI:

    1. Food styling: tło zdjęcia, scenografia, kolorystyka, kompozycja, ludzie na zdjęciach.

    2. Rodzaje zdjęć kulinarnych.

    SPOSÓB PODANIA:

    1. Przedstawienie krok po kroku jak powstaje zdjęcie na konkretnym przykładzie.

    2. Przykład pokazania zdjęcia jednego produktu na 3 sposoby.

    Spotkanie poprowadzą:

    Anna Seroczyńska, Hungry Friends, stylizacja i fotografia jedzenia, food marketing / Karolina Osuch, Hungry Friends, stylizacja i fotografia jedzenia, food marketing

    16.45-17.30

    Przyszłość jest roślinna! 45 minut, które smakiem, słowem i obrazem przekonają Cię do odkrycia bogactwa diety roślinnej.

    16.45-17.30

    Weronika Pochylska, Magdalena Jutrzenka, Kampania RoślinnieJemy

  • Centrum Kulinarne

    10.10-11.00

    BurgerDream – pokaz przygotowania burgerów w rytmie slow.

    Gotowanie z pasją oraz Streat Slow Food

    10.10-11.00

    • Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, Gotowanie z Pasją
    • Dariusz Miszczyk, Grzegorz Kubarek, właściciele Street Slow Food

    12.00-13.00

    Pokaz kulinarny - Daria Ładocha

    12.00-13.00

    Daria Ładocha, miłośniczka zdrowego żywienia, blogerka, trener kulinarny, ekspert z dziedziny żywienia dzieci i zdrowej kuchni dla dorosłych

    13.30-14.30

    Pokaz kulinarny - Grzegorz Łapanowski

    13.30-14.30

    Grzegorz Łapanowski, kucharz, aktywista i przedsiębiorca, dziennikarz kulinarny, założyciel i prezes Fundacji „Szkoła na widelcu”, właściciel studia kulinarnego Food Lab Studio.

    15.30-16.30

    pokaz kulinarny - Jolanta Kleser, Pracownia Smaku

    15.30-16.30

    Z PRZYPRAWAMI W PODRÓŻ DOOKOŁA ŚWIATA

    Gotowanie to nie tylko haute cuisine i wyszukane produkty.

    Nawet codzienne, popularne składniki mogą zaskakiwać smakiem i zmieniać się w zależności od tego, jak je podamy.

    Jolanta Kleser na przykładzie pospolitej marchewki pokaże, że kuchnia to miejsce magiczne i zabierze Was w podróż po aromatycznym świecie przypraw - od znajomych ziół, przez bliskowschodnie przyprawy aż po azjatyckie aromaty.

    Ogłaszamy konkurs "Marchewka nie jedno ma imię" Podczas warsztatów jeden z uczestników będzie miał okazję aby pochwalić się swoim przepisem na "marchewkę" . Do wygrania VOUCHER o kwocie 150 zł na warsztaty w PRACOWNI SMAKU

    16.45-17.45

    pokaz kulinarny - Polska Ekologia

    16.45-17.45

    Nasi mistrzowie zademonstrują pokaz wykonania zrazików po warszawsku w sosie własnym z udźca wołowego od zwierząt z wolnego wybiegu z podkarpacia z rasy simental, jako dodatki będą serwować placuszki ziemniaczane z dodatkiem szalotki z borowikami! Oczywiście po godzinnym pokazie będzie degustacja dla publiczności. ZAPRASZAMY na SHOW POLSKIEJ EKOLOGII

    Gotują: Marcin Piotrowski i Arleta Żynel

  • Strefa dziecka

    11.00-16.00

    Warsztaty Szkoły na widelcu

    Dowiedz się więcej i zapisz się już dziś!

    11.00-16.00

    W związku z ograniczoną liczbą miejsc podczas warsztatów bardzo prosimy o zapisywanie dzieci na jedną wybraną sesję godzinową

    FUNDACJA SZKOŁA NA WIDELCU NA FOOD SHOW 2018 

    Młodszych uczestników Festiwalu Food Show zapraszamy na warsztaty kulinarne z Fundacją Szkoła na widelcu podczas dnia otwartego 11 marca 2018r w Katowicach w Międzynarodowym Centrum Kongresowym. Gwarantujemy, że będzie to dawka nie tylko wiedzy, ale również świetnej zabawy. Najmłodsi dowiedzą się jak przygotować cieciorellę, wartościowszą wersję lubianego przez dzieci sklepowego, czekoladowego kremu. Wspólnie ugotują również kolorowe - różowe i żółte kopytka! Będzie pysznie, zapraszamy do zapisów.

    Termin: 11 marca 2018 r.

    Miejsce: Międzynarodowe Centrum Kongresowe, Katowice (ul. Olimpijska)

    Godziny warsztatów:

    • 11.00-12.00
    • 13.00-14.00
    • 15.00-16.00

    Na warsztaty zapraszamy dzieci powyżej 5 roku życia. Obowiązują wcześniejsze zapisy. Uczestnictwo zgłaszać należy przesyłając poniższe dane:

    1. Imię i Nazwisko Opiekuna oraz Dziecka
    2. Wiek dziecka
    3. Kontakt do Opiekuna
    4. Alergie lub nietolerancje pokarmowe dziecka
    5. Nazwa warsztatów: Szkoła na Widelcu
    6. Godzina warsztatów, którą Państwo wybierają

    Zgłoszenie należy wysłać na adres: strefadziecka@foodshow.pl

    Decyduje kolejność zgłoszeń.

    O FUNDACJI

    Czy mamy wpływ na to, co jedzą nasze dzieci? Jak sprawić, by zamiast czipsów chciały zjeść w szkole zdrowe drugie śniadanie? Czy warto, aby maluchy pomagały w kuchni?  Właśnie nad tymi zagadnieniami i promowaniem idei zdrowego odżywiania wśród dzieci pracuje Fundacja Szkoła na Widelcu.

    Fundacja Szkoła na Widelcu działa od ponad 6 lat na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach. Uczy, czym jest dobre jedzenie, skąd się bierze i dlaczego jest takie ważne. Jej założycielem i prezesem jest Grzegorz Łapanowski. Fundacja tworzy i realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych.

    Podczas warsztatów kulinarnych pokazują, jak gotować nie tylko zdrowo, ale przede wszystkim smacznie.

    Organizacja kompleksowo podchodzi do edukacji żywieniowej, docierając nie tylko do dzieci, ale również do rodziców, nauczycieli, personelu szkolnych i przedszkolnych kuchni.  Organizuje akcje społeczne Kucharze Dzieciom - charytatywne kolacje i pikniki, których celem jest zbieranie funduszy na sprzęt gastronomiczny do kuchni  szkolnych. W programie telewizyjnym Misja Stołówka wspierała szkoły w poprawie jakości żywienia dzieci w placówkach.

    Adres: ul. Racjonalizacji 5/102 02-673 Warszawa; M: info@szkolanawidelcu.pl T: +48 792 334 312; www.szkolanawidelcu.pl

    O nas:

    https://www.youtube.com/watch?v=DTE0-uY63aM

    11.30-15.00

    Pracownia SMAKU Jolanty Kleser zaprasza wszystkie dzieci na warsztaty kulinarne!

    Dowiedz się więcej i zapisz się już dziś!

    11.30-15.00

    W związku z ograniczoną liczbą miejsc podczas warsztatów bardzo prosimy o zapisywanie dzieci na jedną wybraną sesję godzinową

    Pracownia SMAKU Jolanty Kleser zaprasza wszystkie dzieci na warsztaty kulinarne!

    Pod okiem naszej prowadzącej od zadań specjalnych - Agnieszki Jasińskiej - przygotujecie zdrowe i pyszne przekąski idealne na nadchodzącą wiosnę, szybkie desery bez pieczenia, a nawet japońskie sushi! Poczujcie się jak mali szefowie kuchni i weźcie udział w naszych warsztatach.

    Termin: 11 marca 2018 r.

    Miejsce: Międzynarodowe Centrum Kongresowe, Katowice (ul. Olimpijska)

    Godziny warsztatów:

    • 11.30-12.00 - warsztat słodki
    • 12.30-13.00 - warsztat: zdrowe przekąski
    • 13.30-14.00 - warsztat sushi
    • 14.30-15.00 - warsztat słodki

    Na warsztaty zapraszamy dzieci powyżej 6 roku życia. Obowiązują wcześniejsze zapisy. Uczestnictwo zgłaszać należy przesyłając poniższe dane:

    1. Imię i Nazwisko Opiekuna oraz Dziecka
    2. Wiek dziecka
    3. Kontakt do Opiekuna
    4. Alergie lub nietolerancje pokarmowe dziecka
    5. Nazwa warsztatów: Pracownia Smaku
    6. Godzina warsztatów, którą Państwo wybierają

    Zgłoszenie należy wysłać na adres: strefadziecka@foodshow.pl

    Decyduje kolejność zgłoszeń.

    O Pracowni SMAKU Jolanty Kleser:

    Pracownia SMAKU to wyjątkowe miejsce kulinarne w samym sercu Katowic.

    Od ponad dwóch lat jego właścicielka - Jolanta Kleser - zabiera uczestników w egzotyczne podróże po smakach całego świata i dzieli się swoją miłością i pasją do gotowania, którą skutecznie zaraża wszytkich wokół.

    Podczas warsztatów kulinarnych dorośli oraz dzieci uczą się, że gotowanie to przede wszystkim wspaniała zabawa i sposób na spędzenie czasu z najbliższymi. Od 2017 roku studio prowadzi też cyklicznie Akademie dla dzieci i dorosłych.

    Akademia Jolanty Kleser "Szybko Zdrowo Sezonowo" bazuje na lokalnych, łatwo dostępnych produktach i uczy, jak komponować codzienny jadłospis z sezonowych warzyw i owoców oraz zdrowych ziaren, protein i dodatków.

    Akademia Małego Kucharza Agnieszki Jasińskiej pokazuje małym amatorom gastronomii, jak wybierać zdrowe produkty, komponować codzienne posiłki oraz zastępować przetworzoną żywność tą domową.

    Pracownia to też niebanalne spotkania integracyjne, urodziny, wyjątkowe przyjęcia, pokazy kulinarne, sesje.

Facebook